Zo houdt jij je game pc snel en heel

Gaming PC onderhoudenEen optimaal presterende game PC begint bij goede hardware. Maar naast je hardware specificaties is ook onderhoud belangrijk als het om prestatie gaat. Het is dus belangrijk je Gaming PC te onderhouden!

Om te beginnen binnen in de kast, vooral als je vloerbedekking hebt (stof),rookt(nicotine aanslag) of huisdieren hebt (haar). Omdat stof, haar en rook een aanslag zijn op de levensduur van een computer is het aan te raden deze minimaal 1x per maand/kwartaal van binnen schoon te maken met een spuitbus droge lucht, stofzuiger of penseeltje/kwast. Door dat er een combinatie van stof ed. zich ophoopt in jou computer ontstaat er als het ware een ” deken” die er voor kan zorgen dat jou pc te warm word. Dit zorgt voor een korte levensduur en beinvloed zelfs de prestatie”s van je computer! Let wel op dat je garantie kan vervallen zodra je jou computer kast opent! Check dus even op de bon of je nog garantie hebt en of je wel de seal kan verbreken zonder de garantie te laten vervallen..

Game PC tweaks

Naast het schoonhouden van de hardware is het onderhoud van je harde schijf één van de belangrijkste basics! Hier enkele gouden tips:

CCleaner : Met de goede instellingen maakt dit handig gratis tooltje je computer automatisch schoon bij opstarten en leegt vrijwel alle tijdelijke bestanden zoals cookies, catches, prullenbak etc. etc. (Tevens een handig register tooltje ingebouwd). Download, installeer en start het programma en vervolgens vink links alle hokjes aan behalve: wachtwoorden, auto aanvullen, bureaupictogrammen opmaak, wis vrije ruimte + misschien nog iets wat je niet verwijderd wil hebben.

MSCONFIG : Klik met je muis op de bekende Start knop van Windows en voer bij uitvoeren, of in je zoekbalk, het volgende in : msconfig, vervolgens druk Enter. Klik op Opstarten en daar zie je een lijst met alle programma’s die automatisch opstarten als Windows start. In principe heeft je computer niks hier van nodig wat van vitaal belang is behalve anti-virus en update checker van Java (veiligheid) Klik zoveel mogelijk weg van de dingen die niet automatisch hoeven te starten! Liefst dus alles wat je niet altijd gebruikt ( Bijvoorbeeld: Skype/Office/Tom-Tom/Telefoon/Apple/ Google etc. ). Zoals eerder vermeld je pc “kan” alles missen! Als je klaar bent druk Toepassen en dan Ok en start vervolgens (sneller) opnieuw op.

Schijfdefragmentatie : Het is belangrijk, vooral voor een intensief gebruikte computer, dat regelmatig (afhankelijk 1 x p/week – 1x p/maand) de harde schijf word defragmenteert. Maar voor je dat gaat doen zorg eerst dat je het hierboven beschreven Ccleaner hebt gebruikt om al je tijdelijke/cache bestanden te verwijderen. Ook het programma Schijfopruiming wat standaard in windows zit kun je beter eerst uitvoeren (starten, alles aanvinken en laten schoonmaken). Schijfopruiming verwijderd tijdelijke bestanden (cache) van Windows wat na lange tijd kan oplopen tot enkele GB’s! Vervolgens start je Schijfdefragmentatie en selecteer en defragmenteer al jou harde schijven! Je kunt deze 2 belangrijke windows programmaatjes vinden tussen al je programma’s start>>>programma’s>>>(bureau)Accessoires>>>Systeemwerkset.

Andere optimalisatie tweaks

TCP Optimizer : Dit is een eenvoudig programma dat je internetverbinding (instellingen) helpt optimaliseren. Er zijn snelheidswinsten van soms wel 200% te behalen, dus het is zeker de moeite waard om uit te voeren. Meet eerst jou internet snelheid op Speedtest.net. Vervolgens start je de download van TCP optimizer en sleep je de schuif op de door jou gemeten internet snelheid en klik je rechtsonderin naast Choose settings op Optimal. Ook het vinkje Modify all network adaptersvink je aan. Klik op Apply changes en klik je op Ok om de oude instellingen te backuppen. Vervolgens klik Ja om opnieuw op te starten, en klaar is Kees!

Geavanceerde systeem instellingen: Rechter muisknop klikken als je op ”Deze Computer” staat met je muis. vervolgens klik Eigenschappen of Prestatie/instellingen en vervolgens klik op Geavanceerde instellingen. Kies voor de beste prestatie optie en pas deze toe, Windows ziet er nu minder mooi uit maar vooral laptops en oudere pc’s hebben hier een grote prestatie winst mee! Jouw Gaming PC onderhouden zorgt er dus voor dat jouw PC langer mee gaat!

Indexeren uitzetten : Het doel van indexeren (van de harde schijf) is dat het zoeken van bestanden en naar bestanden sneller gaat. Windows maakt een groot bestand (database) aan, waarin allerlei informatie staat over je bestanden HDD (harde schijf). Het gevolg is een tragere comuter.. Zoek in “deze computer” je C schijf (windows partitie) op en klik hier met je rechtermuis knop op en kies Eigenschappen. Haal het vinkje weg bij: Dit station indexeren om zoekopdrachten sneller te maken weg (o.i.d.)en klik op toepassen bevestig dit tot hij begint.. Hou de boel in de gaten want bij enkele bestanden zal hij een “foutmelding” geven, en deze kun je met de alles negeren knop bevestigen. Als hij klaar is even opnieuw opstarten en klaar! Windows zal nu weer wat sneller zijn!
Je kunt dit bij alle harde-schijven uitvoeren.

Is je computer kapot? Je kan dan terecht bij een computerreparatie service zoals Computer Reparatie Roosendaal