Gaming PC bouwen? Lees hoe je zelf je nieuwe gaming pc in elkaar zet. Heb je nog geen onderdelen?  Lees dan eerst de pagina Game PC Samenstellen. Als je een gaming PC hebt samengesteld en je hebt alle onderdelen binnen, dan begint de volgende stap. De PC om te gamen in elkaar zetten, dit lijkt moeilijk en ingewikkeld maar met deze handleiding zal dit makkelijker worden.

Game PC bouwen

Benodigheden

 • Kruis schroevendraaier
 • Moederbord
 • CPU
 • Videokaart
 • Werkgeheugen
 • Voeding
 • Case
 • CPU koeler en andere koeling
 • koelpasta
 • Alle kabels en schroeven
 • handleidingen

 

Voorbereiding

Voordat je jouw gaming PC in elkaar gaat zetten moet je een paar dingen doen. Ten eerste moet je de aarding van een stopcontact aanraken, dit zorgt ervoor dat jouw elektrische lading weg gaat. Als je dit niet doet kan je schade aanbrengen aan het moederbord en andere componenten. Ook is het slim om rubberen/anti-statische handschoenen aandoet.


Als je dit hebt gedaan moet je alle onderdelen bij elkaar leggen (haal ze niet uit de anti-statische verpakking).

Het bouwen

Als je de voorbereiding hebt gedaan en je bent er klaar voor kan je beginnen met het bouwen van jouw PC. Het eerste wat je moet doen is het moederbord op de doos leggen. Als je dit hebt gedaan moet je het hendeltje van de CPU socket omhoog zetten. Dan pak je jouw CPU voorzichtig op en leg je hem in de socket. Als je de processor niet voorzichtig behandelt kan je een pin op de achterkant buigen, hierdoor functioneert jouw CPU niet. Als de CPU in de socket ligt doe je de hendel omlaag en dan zit de CPU vast.

Nu is het tijd om de CPU koeler te monteren. Eerst moet je dus extra koelpast op de CPU doen, als je dit hebt gedaan kan je de koeler monteren. Elke koeler moet anders gemonteerd worden dus kijk dus nu naar de handleiding van de koeler. Let ook goed op de airflow van de PC als je dit doet.

En nu kan je het werkgeheugen installeren, de slots hiervoor zitten vaak naast de processor. Heb je twee sticks en 4 slots? Dan moet je zorgen dat dual channel slots aan staan om je ram samen te laten werken. Om het werkgeheugen te monteren moet je de stick in de gleuf leggen en druk je op de rechter en linker kant. Als je een click hoort en hij zit er recht in, dan zit hij goed.

Nu is het tijd om het moederbord met alle onderdelen in de case te leggen, dit doe je door het moederbord op verschillende plekken vast te schroeven. Ook verschilt dit per formaat moederbord en case dus kijk hier ook weer naar de handleiding.

Als het moederbord in de case zit kan je de voeding aansluiten, deze heeft een eigen plek en kan best wel makkelijk geplaatst worden. De kabels kunnen ook gemonteerd worden voor de CPU koeler en andere onderdelen. Ook moet je de harde schrijf plaatsen in de pc.

En nu het belangerijkste onderdeel van jouw PC, de videokaart. Plaats hiervoor de GPU in de CPU slot (vaak onder de CPU socket). Dan druk je op de linker en rechter kant van de videokaart totdat je een click hoort. Nu kan je jouw videokaart vastschroeven zodat deze goed vast zit. Als alle onderdelen en kabels vast zitten kan je de PC aansluiten en aanzetten, als je PC aan gaat moet je hem weer afsluiten, alle kabels lostrekken en op de aan knop drukken zodat al het stroom uit het circuit gaat. Nu kan je de kabels opruimen in de case en zorgen dat alles in de PC er goed uit ziet. Dan start je jouw PC weer op, download je Windows of Linux en de drivers van jouw componenten, dit kan je doen via een CD of de website van de fabrikant. Ook is het slim om de instellingen van jouw GPU aan te passen in de driver, dit levert extra performance maar dan overclock je niet. Natuurlijk moet je ook alles aansluiten en de kabels goed leggenWil je overclocken? Doe eerst onderzoek en zorg ervoor dat je weet wat je doet. Overclocken zorgt ervoor dat de levensverwachting van jouw onderdelen minder wordt. Ook kunnen jouw onderdelen kapot gaan wanneer je niet goed overclockt.