HOE STEL JE EEN GAME PC SAMEN
Een game PC samenstellen is iets wat elke fanatieke gamer graag doet. Heb je nog geen ervaring met het zelf uitkiezen van onderdelen? Dan zal deze pagina veel waardevolle informatie bevatten om de juiste keuzes te maken bij het samenstellen van systeem en componenten. Heb je al een computerspelletjes waardige PC? Ook dan is de kans groot dat je op termijn weer een nieuwe gaat samenstellen of anders onderdelen wilt upgraden. De ontwikkelingen op gamegebied gaan in razend tempo door. We geven deze pagina dan ook regelmatig een update zodat je zeker weet dat je niet achter de feiten aan loopt.
Een game-PC als alleskunner
Een “game PC” is niet perse alleen geschikt voor het gamen. Ook als je wilt beginnen met videobewerking en andere zware grafische applicaties dan heb je een soortgelijk presterende Personal Computer nodig. Wanneer je kiest voor een gaming pc ga je eigenlijk gewoon voor een computer met extreme prestaties, en dan vooral ook op video-grafisch gebied.. Op deze pagina gaan we het voornamelijk hebben over de computer zelf ofwel de kast. We hopen dat je met onze ervaring de juiste keuze maakt als het om de behuizing en inhoud van de gaming-case gaat.
Samenstellen of kant-en-klaar systeem
Een game PC kan je lekker makkelijk kant-en-klaar bestellen maar het is vrijwel altijd beter om je game pc zelf samen te stellen. Kant en klare game computers staan vaak in de opslag terwijl er dagelijks nieuwe producten uit komen en de prijzen van computeronderdelen hard fluctueren(!) Ook wordt er bij kant en klare systemen (vooral met een aantrekkelijke prijs) bespaard op high-end onderdelen waardoor een kant en klare gamesysteem toch altijd een stuk minder presteert. Stel zelf je PC samen en je weet zeker dat je de meeste waarde voor je euro’s krijgt. Probeer niet te bezuinigen op je samenstelling. Wees realistisch wat je graag wil en echt nodig hebt. Even doorsparen is vaak een flinke prestatiewinst. Niks is zo frustrerend dan tegenvallende prestaties voor je zuur verdiende spaargeld. Een stotterend spel of met slechte beeldkwaliteit spelen maakt zelfs van de vetste games een flop.
Een Kant en klaar systeem is per definitie niet slecht
Wanneer je niet de nieuwste zware spellen op high-graphics speelt kan een kant en klare oplossing wel “voldoende” zijn. Wil je (in de nabije toekomst) wel meer van je computer gaan verlangen? Zoals nieuwe spellen op de hoogste instellingen spelen, 4K gamen of met een virtual reality bril spelen? Dan kun je beter nu al met het betere spul beginnen. Met nieuwere en betere onderdelen is een toekomstige upgrade vaak simpel en zal de aankoop uiteindelijk goedkoper en duurzaam zijn. Wanneer je zelf je computer samenstelt ben je verzekerd van de nieuwste componenten (en dus ook de beste performance en game-ervaring) voor jouw budget. Ben je niet zo handig en wil je toch zelf een game pc samenstellen? Geen nood, bij de computerzaak zetten ze tegen een kleine betaling jouw interactieve spelletjes machine snel en professioneel in elkaar. Kan je niet wachten en wil je jouw nieuwe game computer gewoon zo snel als mogelijk in huis? Dan hebben we hier een paar goede kant en klare gamecomputers voor je op een rij gezet.
Kant en klare game PC kopen
Welke onderdelen heb je nodig?
Ervaren gamers van Killz Gaming Community delen hun ervaring en vertellen waar je op wil letten om het meeste uit jouw nieuw samengestelde gamemachine te halen. De standaard benodigde onderdelen die je nodig hebt om een game PC samen te stellen:
- Moederbord
- Processor + koeler
- Werkgeheugen
- Grafische/Video kaart
- Opslag
- Case + extra koeling
- Voeding
Houdt er rekening mee dat je wellicht ook nog extra kabels of bv. een SSD Sleeve nodig hebt. Dit is afhankelijk per kast en product. Meestal worden de standaard benodigde kabels meegeleverd maar het kan heel goed voorkomen dat er onderdelen nodig zijn die niet standaard meegeleverd worden. Wanneer je klaar bent met het samenstellen is het verstandig om even na te lopen of het nodig is om benodigdheden bij te bestellen. Ga je de game PC zelf in elkaar zetten? Zorg dat je latex handschoenen koopt/draagt tijdens de assemblage om lading van statische elektriciteit te voorkomen. Ook is het aan te raden om goede koelpasta voor je CPU te bestellen en deze te gebruiken in plaats van de fabriekspasta, deze is van mindere kwaliteit en koelt je CPU dan ook minder omdat de standaard pasta niet zo hitte geleidend is als kwaliteitspasta. Hoe duurder de koelpasta, hoe hoger het zilvergehalte, des te beter de thermische geleidbaarheid. Heb jij een oude game pc? Bij in gebruik genomen systemen kan het na 2-3 jaar geen kwaad om je koelpasta te vernieuwen. Koelpasta droogt door de heet wordende processor uit waardoor het minder geleidend wordt. Doe je dit niet zal je CPU steeds heter worden, minder presteren en uiteindelijk overleiden. #RIP
Onderdelen uitkiezen voor je systeem
Moederbord (#MOBO)
Het moederbord, ook een MOBO genoemd, is de centrale printplaat waarop de elektronica van jouw PC samen komt.
Type moederborden
Een moederbord is er in verschillende formaten; AT, Mini-ATX, Micro-ATX, Mini-ITX en de bekendste: ATX. Bijna elke gaming PC gebruikt het ATX formaat.
BIOS & OVERCLOCKING
Het moederbord bevat een BIOS (Basic Input/Output system) wat een verzameling is van een aantal stuurprogramma’s om jouw PC op te starten en onderdelen “aan te spreken”. Bij een goede BIOS/UEFI kan je jouw componenten en moederbord ook handmatig op elkaar afstellen/fine-tunen. Sommige instellingen aanpassen wordt ook overclocken/overklokken genoemd. Met overklokken laat je PC onderdelen sneller/harder werken dan de standaard fabrieksspecificaties. Dit verkort echter de levenstijd van de betreffende onderdelen drastisch en bij verkeerd overklokken kunnen je onderdelen abuis kapot gaan. Overclocking is iets wat je eigenlijk nooit moet willen doen. Bij overclocken stel je o.a. voltage, klok- en frequentie-snelheid hoger in van bijvoorbeeld processor, videokaart en werkgeheugen. Doe je dit met de verkeerde settings of in de verkeerde verhouding? Dan zal er snel iets doorbranden of bezwijken door de verkeerde frequenties. Vandaag de dag zijn er genoeg computeronderdelen die super snel en betaalbaar zijn. Overklokken is dan ook iets wat niet nodig zou moeten zijn wanneer je een goede computer hebt. Wil je leren overklokken? Lees je goed in en kijk op YouTube naar ervaringsdeskundige en zorg dan dat je een nieuw onderdeel klaar hebt liggen mocht het verkeerd gaan.
PROCESSOR SOCKET
Een socket, ook wel de processorvoet, is het aansluitpunt voor de processor. Er zijn verschillende soorten sockets voor verschillende merken processors. Het type socket van moederbord en processor moet comptabel zijn. Controleer dit altijd goed.
WERKGEHEUGEN SLOTS
Op het moederbord vinden er zwarte (soms witte, bruine of blauwe) gleuven plaats. Deze gleuven zijn bruikbaar voor jouw werkgeheugen strips. Meeste moederborden hebben 2 tot 4 slots. Ook zijn er verschillende formaten werkgeheugen, waarvan SDRAM het meest gebruikt wordt voor gaming PC’s. Dus als je een nieuwe PC koopt, let dan op welke soort werkgeheugen er in past. Soms heeft een PC twee verschillende kleuren slots. Dit is meestal Zwart en wit (soms bruin) en geeft aan of het dual-channel memory is. Dit betekent dat je twee kanalen hebt waar data doorheen kan. Hierdoor wordt je wordt data-transfer veel sneller!
PCI AANSLUITINGEN
In een PCI gleuf/poort kun je PCI-kaarten steken. Dit kan een audiokaart, internetkaart, USB-kaart of wat dan ook zijn. Er zijn zelfs SSD harde schijven voor een PCI slot. Elk moederbord heeft verschillende PCI versies. Elke versie is er dan vaak ook weer in verschillende snelheden. Wanneer je moederbord PCI versie hoger is dan de PCI kaart die je er in steekt, zit je vrijwel altijd goed. Een moederbord met veel PCI aansluitingen kan handig zijn als jij van plan bent om veel PCI componenten in je gaming case te stoppen.
PCI EXPRESS (PCI-E)
Naast de standaard PCI slots heb je ook PCI-E slots. Deze woorden vooral gebruikt voor de videokaart(en). De videokaart heeft een 100% comptabel PCI-E slot nodig om maximaal te presteren. Kijk dus goed naar de snelheid van je moederbord’s PCI-E slot, deze moet nieuwer zijn dan je videokaart. Ga je echt een beest van een gamecomputer samenstellen? Ga dan voor een moederbord met CrossFire of SLI ondersteuning, dan kun je meerdere grafische/video- kaarten tegelijk in je systeem steken. Ook handig als je Bitcion wil minen!
CHIPSET
Een chipset zorgt ervoor dat de data van je CPU wordt verplaats naar jouw GPU, RAM en geheugen! Elk merk voor processors hebben andere chipsets. AMD heeft bijvoorbeeld B450, X570, A520 en nog veel meer! KLIK OP DEZE LINK VOOR DE LIJST VAN AMD CHIPSETS. Tot tegenstelling van AMD heeft Intel ook zijn eigen chipsets zoals: W480E, W480, Z490 ect! Een AMD processor kan dus niet op een moederbord met een Intel chipset. Ook heeft Intel andere sockets dan AMD dus let daar goed mee op! KLIK OP DEZE LINK VOOR DE LIJST VAN INTEL CHIPSETS. Ook is het slim om je research te doen over wat voor chipset je gaat halen.
ONBOARD INTERNET
Ben je een online gamer? Dan wil je de beste bandbreedte en dus ook een goede internetkaart. Vrijwel alle mobo’s zijn uitgerust met een onboard ethernet aansluiting. Kies je voor een mid of high-end moederbord? Dan zit er vaak een snelle internet aansluiting op je moederbord en is een nog snellere internet PCI-kaart overbodige luxe. Wanneer je online games speelt wil je eigenlijk nooit Wi-Fi gebruiken. Wi-Fi SUCKS! Laat je dus niet verleiden door een moederbord met onboard Wi-Fi. Als competitieve gamer wil je niks draadloos want signaal via een kabel gaat sneller en is storingsvrij. Koop dus ook geen draadloze muis of toetsenbord.
Als je een game pc kan veroorloven maak dan ook een beetje geld vrij voor een goede bekabelde verbinding! Een lange ethernetkabel is voor een maximaal een paar tientjes te koop. Zorg wel dat je kabel niet veel langer is dan nodig. Zit je echt tientallen meters van je hoofdaansluiting vandaan? Dan kan een signaalversterker voor je ethernetkabel de internet- snelheid en stabiliteit ten goede komen. Ben je echt een fanatiek online gamer? Ga dan ook voor het beste internetpakket!
ONBOARD AUDIO
De meeste moederborden hebben een ingebouwde geluidskaart. Wanneer je niet veel met muziek en audio doet is dit goed genoeg. Wil je echt het neusje van de zalm op audiogebied? Neem dan ook een dikke audio PCI-kaart. Leuk als je Fruity Loops DJ bent en versterker of mengpaneel wil aansluiten op je game PC. Heb je goede audio in je PC? Koop dan ook de JBL Quantum Duo! Deze speakers zijn van hoge kwaliteit met RGB verlichting!
Processor
De processor, ook wel de CPU (Central Processing Unit) genoemd. Dit onderdeel is het hart van jouw computer, deze doet alle berekeningen voor jouw PC. Voor gamen heb je een snelle CPU nodig. Hierbij is kloksnelheid belangrijk, kloksnelheid wordt in Hertz (Hz) gemeten. 1Hz staat gelijk aan een bewerking per seconde. Tegenwoordig hebben processors rond de 3Ghz. Dat is 3 miljard bewerkingen per seconde. Een redelijke Gaming CPU heeft meestal rond de 3,4Ghz. Ook hebben Processors meerdere kernen, vroeger was het zo dat je meerdere processoren had van 1 kern per stuk. Tegenwoordig hebben ze al deze kernen op een processor gezet. De twee bekendste merken van CPU’s zijn AMD en Intel. Intel processors zijn beter in single-core processen. Terwijl AMD processors beter zijn in multi-core processen. Bij single-core processen gebruikt de processor een core in plaats van meerdere, wat dus gebeurt bij multi-core processen. Het is ook belangerijk dat je processor dezelfde socket heeft als jouw moederbord.
Cores
Bijna elke CPU heeft meerdere cores tegenwoordig, deze gaan vaak van 2 tot wel 16 kernen! Deze CPU’s met meerdere cores noemt men ook wel multikernprocessors. Bij multikernprocessors zitten er dus meerdere processors op een chip! Dit zorgt voor snellere CPU’s, dit brengt wel nadelen. De processor wordt sneller heet en verbruikt meer stroom. Ook gebruiken veel softwares en games vaak maar 1 of 2 cores. Maar tegenwoordig gebruiken spellen veel vaken meerdere cores tergelijk. Hierdoor is het handig om minimaal 4 cores te hebben in jouw pc!
Processor koeler
Jouw processor heeft ook een koeler nodig. Zonder goede koeling heb je een kortere levensduur van jouw CPU en slechtere prestaties. Je kan kiezen tussen waterkoeling of luchtkoeling. Luchtkoeling gebruikt één of meerdere ‘fans’ om jouw CPU kouder te maken. Waterkoeling gebruikt een soort blok dat tegen de processor aan zit met koelpasta er tussen, dit water wordt warm en stroomt naar de radiator en koelt af. Dit water gaat terug naar de processor en dit proces blijft zich herhalen. Waterkoeling koelt beter dan luchtkoeling maar kost ook gelijk meer. Sommige processors hebben al een koeler in de doos zitten. Deze koelers zijn vaak van redelijke kwaliteit maar een andere koeler kan vaak al betere performance leveren!
Werkgeheugen
Werkgeheugen, ook bekend als RAM geheugen, is erg belangrijk voor een computer. Dit geheugen wordt gebruikt door de processor om informatie tijdelijk op te slaan/bufferen. Hoe meer geheugen je hebt, des te meer informatie de processor tegelijk kan verwerken. Op jouw werkgeheugen heb je verschillende chips, deze worden L1, L2, L3 ect genoemd. Stel je processor heeft info nodig, dan pakt hij het uit de L1 chip. Als de info daar niet is pakt hij het uit de iets langzamere L2 chip en als het daar niet is, je raad het al. Pakt de processor het uit het nog langzamere L3 chip ect. Op het moment van schrijven is er werkgeheugen verkrijgbaar in verschillende GB strips. De grotere geheugen-strips zijn het meest populair voor game PC’s. Ook heeft jouw werkgeheugen een kloksnelheid, hoe hoger dit is, hoe sneller de transfer van deze informatie is. Tegenwoordig is het meeste werkgeheugen DDR4, deze generatie is meestal veel sneller dan DDR3.
Hoeveel RAM strips heb ik nodig?
Het aantal strips is afhankelijk van hoeveel geheugen je nodig hebt en hoeveel slots jouw Mobo heeft. Het minimum RAM strips voor een gaming pc is 2. Want moderne mobo’s hebben dual channel memory. Dus een strip van 8GB zal langzamer zijn van twee strips van 4GB. Stel je wilt 32GB hebben, dan is het beste om voor 2x16GB te gaan. 4x8GB zal geen extra performance geven en kost veel meer ruimte, wat je beter kunt doen is 2x16GB kopen en als je later wilt upgraden heb je nog ruimte! Hierbij moet je wel opletten dat je identieke RAM strips koopt!
Grafische kaart
De Grafische kaart is een koppelvlak tussen de computer en jouw beeldscherm. In de grafische kaart zit de GPU die zo veel mogelijk grafische processen overneemt van de CPU. Ook heeft een videokaart Vram, dit geheugensoort slaat textures en sjablonen op in de videokaart. Hoe meer geheugen je hebt, hoe meer beeldonderdelen je videokaart opslaat. Voor hogere resoluties heb je ook meer Vram nodig vanwege het grotere aantal pixels dat gerendered moet worden met deze textures. Ook heb je videokaarten met waterkoeling, dit wordt veel gebruikt met High-end videokaarten. Meeste videokaarten hebben luchtkoeling. De twee grootste GPU producenten zijn AMD en Nvidia. Je kan meerdere GPU’s samen laten werken via SLI/CrossFire, hierbij kan je verschillende videokaarten gebruiken als ze dezelfde chipset hebben. Je kan bijvoorbeeld een MSI 3090 laten samenwerken met een AOG STRIX 3090 maar niet een MSI 3090 met een MSI 3070.
Opslag
Natuurlijk heb je ook opslag nodig! Hiervoor kan je kiezen tussen een SSD en HDD, een SSD heeft veel snellere laadtijden en zal jouw PC sneller opstarten. Een HDD is makkelijker verkrijgbaar met meer opslag voor een lagere prijs maar is veel langzamer. Wij raden jullie aan om Windows en jouw games op de SSD te zetten. En een HDD erbij te nemen voor word bestanden ect. Je zou als het nodig is spellen op de HDD kunnen zetten, maar doe dit dan alleen met spellen die bijna elke PC aan kan.
Case
De case is misschien wel het minst belangrijke onderdeel van je PC, het is alleen de behuizing die om de PC zit. Je moet wel opletten welke je koopt want sommige cases ondersteunen bepaalde moederborden formaten niet. Ook is het belangrijk of je Case ventilators heeft. Deze kan je los erbij kopen, vaak zit er al een enkele standaard in. Kies niet perse de mooiste behuizing maar ga voor de kast met de beste “airflow”. Hoe beter de airflow, hoe beter de koeling. Hoe koeler de componenten van jouw game pc zijn, hoe beter ze presteren en des te langer de levensduur.
De be quiet! PURE BASE 500DX is hiervoor een goede keuze, met optimale airflow en mooie RGB verlichting is dit de goede keuze voor jouw gaming PC!
Plaats dus extra koelvinnen op de lege plekken die daar voor zijn bedoeld voor maximale koeling. Hoe kouder een PC draait, hoe beter! Let bij het monteren van je koeling goed op dat de ventilators de zelfde “airflow” richting hebben zodat je geen vacuüm creëert of dat er alleen maar lucht in je pc wordt geblazen en de warme lucht er dus niet uit kan. Wel zo belangrijk! Heb je veel budget? Ga voor een game pc met waterkoeling en plaats, ook bij waterkoeling, extra ventilators zodat de waterkoeling op zijn beurt weer beter gekoeld wordt.
Voeding
De voeding zorgt ervoor dat alle onderdelen in de PC stroom krijgen, hiervoor heb je MINIMAAL een voeding nodig die 650 Watt levert. Meer dan dit is voor een gemiddelde game pc meestal niet noodzakelijk maar meer WATT komt wel de stabiliteit ten goede. Heb je een high-end game PC met bijvoorbeeld meerdere videokaarten of ga je overklokken? Dan wil je zeker een voeding met meer vermogen. Wanneer je zelf je computer samen gaat stellen tel dan de stroomconsumptie (WATT) van alle componenten bij elkaar op en zorg dat je voeding minimaal 50-100 WATT meer levert dan je PC op maximaal vermogen nodig zou kunnen hebben. Tel dus het aantal WATT van CPU, Moederbord, RAM, Videokaart, Harde schijven, ventilators en overige componenten bij elkaar op. Hou bij het uitkiezen van de voeding ook rekening met toekomstige upgrades. Wil je in de toekomst een tweede videokaart aan je game pc toevoegen? Calculeer deze nu alvast in, dat scheelt een hoop extra onkosten.
Andere onderdelen
De kast van jouw pc is niet het enige wat je nodig hebt. De onderdelen die je nodig hebt zijn:
- Toetsenbord
- Muis
- Headset en/of speakers
- Monitoren
- Muismat
- En extra’s (Controller, Tablet, ect.)
Toetsenbord
Een goed toetsenbord is heel belangrijk voor het gamen. Zonder een goed toetsenbord heb je veel input-delay (De tijd tussen het drukken van de toets en het reageren van jouw PC). Ook hebben toetsenborden verschillende switches. De meeste toetsenborden hebben membrane-switches, waarbij gaming toetsenborden meestal mechanical-switches hebben. Mechanical-switches reageren in het algemeen sneller en voelen beter aan dan membrane. Ook heb je verschillende soorten mechanical-switches, deze hebben verschillende kleuren en merken. Rood bijvoorbeeld is een lineaire switch en gaat constant naar beneden, daarentegen heb je blauwe switches en deze hebben een click en gaan dus niet constant. Hierbij moet je ook opletten bij het kopen van jouw toetsenbord!
Muis
Ook heb je voor het gamen een goede muis nodig, dit is vooral voor het richten in shooter games. Duurdere muizen hebben een betere sensor, extra knoppen en andere coole functies! Ook is het belangrijk of de muis fijn in de hand ligt. Na lange gaming sessies wil je natuurlijk geen last van jouw hand en/of arm. Ook zijn er best wel veel draadloze muizen op de markt, deze raden wij niet aan sinds dat je meer input-delay krijgt. Ook moet je jouw muis opladen en dit kan ook irritant zijn.
Headset
Wil je kunnen horen waar jouw tegenstanders zijn? Wil je diepe bass hebben als je wapen schiet? Dan is een gaming headset een goede aanrader! Met dolby surround sound in jouw headset kan je precies horen waar alle tegenstanders zijn! Ook is een goede microfoon belangrijk, want na 10 minuten ruis in de oren zijn jouw teamgenoten klaar met game-chat. Daarom hebben veel headsets ook ruisonderdrukking. Let daarom goed op wat voor headset je koopt, ook moet je headset fijn zitten op jouw hoofd. Een goedkope headset geeft snel pijn aan de oorschelp en zit niet comfortabel.
Monitoren
Als je een PC hebt dan heb je natuurlijk een beeldscherm nodig. Bij monitoren moet je letten op de refresh-rate, input delay en resolutie. De refresh-rate van een pc geeft aan hoe veel afbeeldingen per seconde aan worden gegeven. Dit is in Hz (Hertz), 60Hz geeft aan dat er 60 frames per seconden worden weergegeven. Een goede monitor heeft al snel meer dan 144hz en 1ms input delay. Ook kan je voor een curved monitor gaan, deze monitor heeft een kleine draai en geeft een realistischer gevoel. Dus let goed op wat voor monitor je koopt want een goede monitor maakt het gamen fijner en mooier.
Muismat
Een goede muismat is ook belangrijk, zonder een goede muismat functioneert de sensor van jouw muis minder goed. Ook voelt een muismat beter tijdens het bewegen van jouw muis. Ook wil je niet dat jouw muismat meebeweegt. De meeste goede muismatten hebben ook en antislip onderkant. Je hebt zelfs muismatten met RGB verlichting!
Extra’s
Ook kan je een controller kopen, deze kan je gebruiken op de meeste spellen. Je kan ook gaan voor extra led-strips, een tablet, en andere accessoires kopen!
Gaming PC bouwen? Lees hoe je zelf je nieuwe gaming pc in elkaar zet. Heb je nog geen onderdelen? Lees dan eerst de pagina Game PC Samenstellen. Als je een gaming PC hebt samengesteld en je hebt alle onderdelen binnen, dan begint de volgende stap. De PC om te gamen in elkaar zetten, dit lijkt moeilijk en ingewikkeld maar met deze handleiding zal dit makkelijker worden.
Game PC in elkaar zetten
Ga je de PC zelf bouwen? Hier wat informatie en tips voor het bouwen van je eigen game-pc;
Benodigheden
- Kruis schroevendraaier
- Moederbord
- CPU
- Videokaart
- Werkgeheugen
- Voeding
- Case
- CPU koeler en andere koeling
- koelpasta
- Alle kabels en schroeven
- handleidingen
Voorbereiding
Voordat je jouw gaming PC in elkaar gaat zetten moet je een paar dingen doen. Ten eerste moet je de aarding van een stopcontact aanraken, dit zorgt ervoor dat jouw elektrische lading weg gaat. Als je dit niet doet kan je schade aanbrengen aan het moederbord en andere componenten. Ook is het slim om rubberen/anti-statische handschoenen aandoet.
Als je dit hebt gedaan moet je alle onderdelen bij elkaar leggen (haal ze niet uit de anti-statische verpakking).
Het bouwen
Als je de voorbereiding hebt gedaan en je bent er klaar voor kan je beginnen met het bouwen van jouw PC. Het eerste wat je moet doen is het moederbord op de doos leggen. Als je dit hebt gedaan moet je het hendeltje van de CPU socket omhoog zetten. Dan pak je jouw CPU voorzichtig op en leg je hem in de socket. Als je de processor niet voorzichtig behandelt kan je een pin op de achterkant buigen, hierdoor functioneert jouw CPU niet. Als de CPU in de socket ligt doe je de hendel omlaag en dan zit de CPU vast.
Nu is het tijd om de CPU koeler te monteren. Eerst moet je dus extra koelpast op de CPU doen, als je dit hebt gedaan kan je de koeler monteren. Elke koeler moet anders gemonteerd worden dus kijk dus nu naar de handleiding van de koeler. Let ook goed op de airflow van de PC als je dit doet.
En nu kan je het werkgeheugen installeren, de slots hiervoor zitten vaak naast de processor. Heb je twee sticks en 4 slots? Dan moet je zorgen dat dual channel slots aan staan om je ram samen te laten werken. Om het werkgeheugen te monteren moet je de stick in de gleuf leggen en druk je op de rechter en linker kant. Als je een click hoort en hij zit er recht in, dan zit hij goed.
Nu is het tijd om het moederbord met alle onderdelen in de case te leggen, dit doe je door het moederbord op verschillende plekken vast te schroeven. Ook verschilt dit per formaat moederbord en case dus kijk hier ook weer naar de handleiding.
Als het moederbord in de case zit kan je de voeding aansluiten, deze heeft een eigen plek en kan best wel makkelijk geplaatst worden. De kabels kunnen ook gemonteerd worden voor de CPU koeler en andere onderdelen. Ook moet je de harde schrijf plaatsen in de pc.
En nu het belangerijkste onderdeel van jouw PC, de videokaart. Plaats hiervoor de GPU in de CPU slot (vaak onder de CPU socket). Dan druk je op de linker en rechter kant van de videokaart totdat je een click hoort. Nu kan je jouw videokaart vastschroeven zodat deze goed vast zit. Als alle onderdelen en kabels vast zitten kan je de PC aansluiten en aanzetten, als je PC aan gaat moet je hem weer afsluiten, alle kabels lostrekken en op de aan knop drukken zodat al het stroom uit het circuit gaat. Nu kan je de kabels opruimen in de case en zorgen dat alles in de PC er goed uit ziet. Dan start je jouw PC weer op, download je Windows of Linux en de drivers van jouw componenten, dit kan je doen via een CD of de website van de fabrikant. Ook is het slim om de instellingen van jouw GPU aan te passen in de driver, dit levert extra performance maar dan overclock je niet. Natuurlijk moet je ook alles aansluiten en de kabels goed leggenWil je overclocken? Doe eerst onderzoek en zorg ervoor dat je weet wat je doet. Overclocken zorgt ervoor dat de levensverwachting van jouw onderdelen minder wordt. Ook kunnen jouw onderdelen kapot gaan wanneer je niet goed overclockt.